Anul trecut prin vară când am început să investesc în acțiuni la bursă am investit în companii mai mici, cu un risc ridicat, dar cu un potențial uriaș de câștiguri mari. Desigur, asta era anul trecut când războiul nu exista, iar pandemia era spre final. Prin primăvară am schimbat strategia portofoliului meu cu acțiuni la bursă, iar rezultatele s-au văzut imediat pentru că am câștigat 10% în 6 luni.
De ce am făcut schimbarea asta?
Ideea de a investi în companii mici, dar cu potențial uriaș la profituri mari este bună într-o perioadă normală. Noi nu mai suntem azi în perioadă normală și nu am zeci și sute de mii de euro pe care să îi investesc și să uit de ei. Vreau să am și câștiguri pe parcurs.
Așa că am renunțat la companiile mici. De ce? Pentru că în primăvară era inflația în creștere. Inflația de fel nu rezistă mult și când aceasta trece, de cele mai multe ori se intră într-o recesiune. Sunt mulți prea mulți care prevăd această perioadă de recesiune că se aproprie cu pași repezi.
Companiile mici sunt expuse unui risc mai mare într-o perioadă de recesiune, în comparație cu companii mari. Cel mai important aspect sunt împrumuturile. Majoritatea companiilor mici au împrumuturi mari. Când recesiune apare, lumea cumpără doar strictul necesar, deci profituri mai mici pentru companii care nu vând neapărat produse pentru un strict necesar.
Cum am câștigat 10% în 6 luni la bursă
Am avut noroc și am vândut toate acțiunile imediat după începerea războiului și bine am făcut, pentru că prețul acțiunilor a scăzut. La scurt timp am cumpărat acțiuni la prețuri mici, dar la companii mari, bine dezvoltate, cu profituri mari și împrumuturi mici sau deloc.
Marea diferență este că având acțiuni la companii mari primesc și dividende. Companiile mici nu prea oferă dividende. Anul acesta am cumpărat acțiuni de aproape 3.000 lei și am primit dividende de aproape 300 lei pe care i-am reinvestit la loc, iar la anul, foarte posibil ca valoarea dividendelor să crească, pentru că numărul de acțiuni la aceste companii a crescut.
Nu sunt mulți bani pentru că nici investiția nu este mare. Însă sunt bani care au venit din nimic. Bani pe care nu i-aș fi primit dacă îi țineam sub saltea. Sunt bani care se înmulțesc de la an la an pentru că investesc constant, iar răsplata este în creștere.
Lasă un răspuns