ChatGPT a fost lansat anul trecut în noiembrie și a ajuns la 1 milion de utilizatori în numai 5 zile. Se estimează deja că în luna ianuarie 2023 a atins deja 100 de milioane de utilizatori activi, cu o medie de 13 milioane de vizitatori unici pe zi. Aceste cifre sunt astronomice. Unora dintre noi ne este dificil să acceptăm sau să înțelegem corect amploarea acestui fapt pentru că facem parte din generația care s-a născut fără internet în casă.
Totuși, zic să o luăm cu începutul.
Ce este ChatGPT?
ChatGPT este un program de AI (inteligență artificială), care poate oferi răspunsuri ample, clare și bine dezvoltate în numai câteva secunde. Oricine folosește informațiile obține în urma acestui program poate deveni peste noapte mare critic, intelectual sau foarte bine informat.
Este o tentație enormă când știi că poți trece examene sau poți deveni cineva, în numai câteva secunde. Problema programului este că deja există metode prin care pot fi depistate articole, lucrări sau alte materiale obține cu ajutorul lui ChatGPT.
ChatGPT va face parte din viața noastră
Inteligența artificială există de ani buni printre noi. Cel mai clar exemplu pe care mulți dintre voi sunt sigur că l-ați experimentat deja este atunci când stai cu un telefon pe masă, vorbești în mod repetitiv despre un produs și pe urmă vezi reclame pe Google și Facebook la acel produs. Acesta a fost o versiune rudimentară a ceea ce poate să facă un AI.
Versiunea lui ChatGPT pe care am văzut-o până acum este mult mai dezvoltată, însă și aceasta are limitările ei. Este dezvoltată pentru că este conștientă. Știe că nu este o persoană și poate ajunge numai până unde creatorul îi dă voie. Însă, în prezent nu este conectată la internet. Prin urmare, dacă veți adresa întrebări legate de evenimente care s-au întâmplat recent, este foarte posibil ca ChatGPT să nu cunoască răspunsul. Însă și aceste detalii s-ar putea să fie deja de domeniul trecutului.
Va înlocui ChatGPT pe Google?
Pentru următorii ani nici nu se pune problema. În primul rând ChatGPT va exista sub formă gratuită într-o versiune limitată, ceea ce noi nu acceptăm așa ceva. Ori avem cu toții acces, așa cum avem la Google, ori va exista doar în viața unora, cei care își permit să plătească. Deja există în US versiunea cu abonament de 20$ pe lună.
În zona de tehnologie se cunoaște deja că se lucrează la o versiune mai nouă a lui ChatGPT. Mulți experți din domeniul AI recunosc că posibilitățile sunt periculos de nelimitate. Este de așteptat ca în decursul acestui an să vedem și noua versiune.
Microsoft este foarte entuziasmat de acest program AI, contribuind cu 10 miliarde de dolari și anunțând deja că doresc să incorporeze ChatGPT în motorul de căutare Bing.
Google momentan nu are prea multe de făcut. Cu siguranță că nu le convine situația și cel mai probabil au accelerat deja un proiect asemănător sau poate ne vor surprinde cu un parteneriat cu Alexa de la Amazon.
Până una alta, ca să vedeți unde putem ajunge cu așa tehnologie, uitați-vă măcar la trailerul ăsta, din 2014:
Lasă un răspuns