Zilele astea am asistat la o discuție legată de senzori de gaze din apartament și casa scării. Celelalte două persoane de la discuție locuiesc în sectorul 5 din București, iar eu în sectorul 1. Ei nu au senzorii de gaze (nu înțeleg cum este posibil așa ceva), iar la mine în bloc există, doar că recent le-am înlocuit. Două povești semi amuzante.
Prima poveste cusută cu mai multe ațe albe
După cunoștințele mele, senzorii de gaze ar fi trebuit să fie obligatorii pentru toată lumea. Se pare că în sectorul 5 mai există și excepții. Problema acestor oameni este că de vreo 3-4 zile ei nu au gaze. În urmă cu o zi i-au zărit pe la bloc pe cei de la distrigaz și de aici au crezut că problema urmează să fie rezolvată. Nici pe departe.
Cei de la distrigaz aparent au venit (după 2-3 zile de la un incident în bloc) să oprească gazele. Nici pe asta n-am înțeles-o prea bine de la om. Ce să mai oprească dacă ei oricum nu aveau gaze? De aici ar fi urmat procedura de detectare al celui care a cauzat oprirea gazelor în bloc.
Sincer, dacă nu aș fi asistat la discuție aș fi crezut că cineva face glume proaste. O poveste cusută cu o sută de ațe albe. Însă povața acum urmează.
Dacă acei oameni ar fi avut senzori de gaze în fiecare apartament și încă unul pe fiecare etaj de pe scară, toate problemele astea erau rezolvate de la un click distanță.
Mănăstirea Caraiman din Bușteni
A doua poveste (semi amuzantă)
În urmă cu câțiva ani, în blocul unde locuim noi acum s-a votat (deși urma să devină obligatoriu) montarea senzorilor de gaze în fiecare apartament. Firma care a montat le-a spus locatarilor la ședință că au două variante de senzori respectiv prețuri:
- mai ieftin, dar nu sunt conform standardelor și în câțiva ani posibil să fie obligați să pună altele
- mai scumpe, dar garantat este ce trebuie
Românul afacerist talentat a votat pe cele mai ieftine. Nu-l prostești tu pe român cu una cu două.
Trei ani mai târziu au schimbat senzorii. Practic, banii pe primii senzori s-au dat de geaba.
Abonează-te ca să rămâi la curent cu cele mai noi articole
Beneficii senzori de gaze în apartament și pe scară
- dacă există o scurgere de gaze, senzorul din casă face piu piu și oprește automat gazele
- (teoretic) sunt conectate (sau vor fi, în curând) la un server unde se va ști de la ce apartament s-a pornit totul, în caz de probleme
- dacă cineva scoate din priză senzorul de gaze din apartament, se va afla cine a fost, iar oprirea/repornirea va costa și respectivul va plăti, nu toată scara
- dacă pică curentul nu trebuie să vă faceți griji pentru că va pica pe toată scara, inclusiv senzorul de pe etaj, care controlează toți senzorii din apartamentele de pe acel etaj, va fi oprit
- dacă ești plecat și se pornește o alarmă, nu mai este necesar să fii acasă ca să oprești gazele. Totul se face de la distanță, automat.
Bun venit în viitor.
Lasă un răspuns