Recenzie Un bărbat pe nume Ove de Fredrik Backman pentru este cartea anului 2016 și 2017, iar pe unele site-uri încă se află la categoria cele mai vândute cărți. O carte ce puțin a lipsit să vadă presa de tipărit sau să treacă de granița Suediei pentru că mulți, prea mulți editori i-au spus lui Fredrik Backman că acest roman nu are ce-i trebuie pentru a fi publicat.
În cele din urmă o editură și-a asumat riscul și acum avem șansa de a citi acest roman care, sper că și vouă, o să vă schimbe percepția despre viața pe care o trăiți acum, așa cum mie a reușit să mi-o schimbe.
Un bărbat pe nume Ove este o carte pe care nu o veți mai lăsa din mâna după ce veți începe să o citiți. Să nu vă gândiți că Ove este vreun personaj carismatic. Nu. Nici pe departe, dar felul în care el vede lumea și cum o trăiește, ne face să simțim enorm de mult lipsa, din viața noastră, a unui bărbat pe nume Ove.
Prima parte din Un bărbat pe nume Ove
Ove și pisica, care în viitor urma să-i devină cel mai bun companion, s-au întâlnit într-o când Ove se pregătea să-și facă turul de dimineață prin cartier, să se asigure că nu s-a vandalizat nimic peste noapte. Că stâlpii cu semnele care interziceau anumite lucruri în interiorul complexului nu erau slăbite din ciment sau că tot gunoiul fusese aruncat în tomberoanele specifice categoriei din care fac parte. Dacă nu erau aruncate unde trebuiau, Ove avea grijă să le mute.
Pisica aștepta, cu un aer nonșalant, pe mijlocul aleii dintre case. Mă rog, vorba vine „pisică”. Avea doar jumătate de coadă și un singur ochi. Ici și colo îi lipseau petice de blană, ca și cum o jumulise careva. Nu prea se putea numi „pisică” jigărita aia, și-a zis Ove.
Una dintre marile pasiuni ale lui Ove, pe lângă faptul că totul, absolut totul, trebuia să meargă la fel de bine precum un ceas elvețian; era și pasiunea pentru mașini. În viziunea lui Ove, Saab este cea mai bună singura marcă de mașină pe care se merită să dai vreun ban.
Un caz amuzant care poate să dovedească mai bine acest punct de vedere este atunci când se întâlnește cu cineva care conduce un Renault. În acel moment Ove știa deja care erau sursa problemelor acelui individ – conducea un Renault.
Impresii despre carte
Fredrik Backman te va purta prin viața lui Ove, alternând întâmplări din trecut cu cele din prezent, iar într-un final vei înțelege singur de ce Ove este acel gen de om. Cum a ajuns el să fie tipul de om care vede viața în alb și negru.
Dacă ar fi să vorbim despre dezavantajele cărții, acestea ar fi că Fredrik Backman a reușit cumva să așterne pe 400 de pagini cu doar o mână de personaje. Nu au fost puține momentele când citeam capitol după capitol cu aceleași personaje fără să se schimbe acțiunea sau locul acțiuni.
Un alt dezavantaj ar mai fi că unele întâmplări sunt prea cusute cu ață albă. Chiar dacă acestea au rolul de a ne face să râdem. Îmi vine greu să cred ca în tot acel cartier de case, Ove era singurul om care avea o scară sau un ciocan. O lopată de dat zăpada sau că era singurul om care știa cum să aerisească un calorifer atunci când iarna se apropia.
Poate că ar mai fi și alte dezavantaje pe care orice cititor atent le va observa sau poate nu. Este posibil ca și preferințele la cărți să fie altele. Însă în această recenzie – Un bărbat pe nume Ove de Fredrik Backman vă spun că este o carte ce se citește extrem de ușor și rapid, te face să uiți de toate aceste mici imperfecțiuni. Pentru că treci foarte ușor la un alt capitol atunci când citești ceva ce te bine-dispune.
Finalul cărții, nu este unul pe care Ove l-a plănuit, dar cu siguranță că și la dorit de ceva timp. Iar dovada cea mai clară că atunci când ești bun cu alții, chiar și puțin morocănos, ei vor fi la rândul lor buni cu tine.
Filmul Un bărbat pe nume Ove
Faptul că Un bărbat pe nume Ove a fost este un bestseller, nici ecranizarea nu se putea lăsa mai prejos.
En man som heter Ove este titlul original atât al cărții cât și al filmului. Un film ecranizat în anul 2015 cu Filip Berg și Rolf Lassgard care joacă rolul principal – Ove. Filmul are în acest moment 10 premii câștigate la diverse festivaluri de film și încă 19 nominalizări.
În romanul Un bărbat pe nume Ove o să trăiți toate sentimentele posibile: ură, disperare, frică, dragoste, fericire, rușine, panică sau dispreț. Iar la finalul cărții îl veți îndrăgi atât de mult pe Ove încât o să căutați cea mai apropiată persoană pe care o cunoașteți ce ar putea să joace în viața reală rolul lui Ove și nu-i veți mai da drumul.
Lasă un răspuns