Au venit ultimele date de la Institutul Național de Statistică și teoretic suntem bine. Practic, nici o lună nu-i ca alta.
Rata anuală a inflației în România a scăzut așa:
- martie – 14.5%
- aprilie – 11,23%
- mai – 10,6%
- iunie – 10,3%
Deși este o scădere timidă, tot e bine și suntem în grafic pentru planul Băncii Naționale de a avea 7% inflație până la finalul anului. Problema este politicul. Banca Națională are instrumente de a încetini inflația, iar rezultatele se văd. Însă Guvernul (indiferent cine ar fi el), are deficitul mult prea mare și s-a gândit că cel mai bun mod de a aduce niște bani la buget este prin mărirea de taxe.
Bine, ce-i drept că mai multe state din Uniunea Europeană fac calcule să vadă ce impact ar avea o asemenea măsură și nici la noi nu s-a decis nimic, încă.
Revenind la problemă, Guvernul ia în calcul să ridice tva-ul la niște sectoare de la 5% la 9%. Printre aceste sectoare se numără și construcțiile. În prezent, în România sectorul construcțiilor este un pilon al veniturilor și dacă taxele cresc, foarte posibil să scadă investițiile, iar muncitorii să migreze în alte țări, mai calde sau mai reci.
În același timp Guvernul pompează bani prin diverse programe, iar asta nu face decât să lupte cu încercarea Băncii Naționale de a stopa inflația. Practic, Banca Națională în prezent doar reacționează la ceea ce visează peste noapte Guvernul.
Cu presiunile de la UE pentru reducerea deficitului bugetar și amenințările că dacă nu îndeplinim jaloanele stabilite ne taie din banii moca primiși, Guvernul reacționează prost și fără să se consulte cu oamenii care trebuie. Dacă acest scenariu devine realitate, Banca Națională va fi nevoită să crească dobânzile.
Produsele cu cele mai mari creșteri de prețuri
- zahăr – 55%
- cartofi – 32%
- unt – 30%
Cele mai notabile ieftiniri
- combustibili – 10%
- medicamentele – 5%
Serviciile cu cele mai mari scumpiri
- biletele de avion – 37%
- biletele la CFR – 21%
- apă, canal salubritate – 21%
Toate aceste scumpiri au afectat stilul de viață al tuturor. Marea diferență este că majoritatea își trăiesc viața ca și cum inflația nu i-a afectat, dar dacă stai de vorbă cu ei îți vor spune cât de greu le este cu toate scumpirile astea și că angajatorul nu le-a mărit salariul.
Iartă-mă pe mine că nu știi să-ți gestionezi viața și că vrei concedii peste concedii. Totul s-a scumpit și ordinea firească a lucrurilor a fost dată peste cap de când cu pandemia și pe urmă războiul, dar vinovați sunt ăia că nu ți-au mărit salariul.
Dar tu ce faci ca să reduci din acest disconfort? Plănuiești concediul pentru la iarnă?
Marius a zis
Eu planuiesc concediul pentru toamna, vara nu ma duc la aglomeratie, cu altii. 🙂