Vinul de Porto Ruby de la Offley este un vin roșu tânăr și bun, produs după tradițiile orașului Porto. Situat la gura de vărsare a râului Douro, orașul Porto a devenit celebru prin producerea vinurilor cu cele mai bune soiuri încât, în prezent, după directivele Europene pentru DOC (Denumire de Origine Controlată), pe teritoriul UE, pe sticlă poate apărea Porto doar dacă vinul este produs în Portugalia. Pentru că face parte din Patrimoniul UNESCO, vinul de Porto se produce sub reguli și standarde stricte.
Tradițiile brandului Offley datează de prin anul 1737, anul în care William Offley înființează compania. Joseph James Forrester, aparent nepotul lui William Offley se alătură companiei în anul 1831. Forrester este primul om care folosește traseul râului Douro și creează o hartă a traseului și zonei. De ce este asta important? Pentru că în acest fel, Forrester își aduce contribuția la comerțul cu vinuri de Porto, iar asta îi aduce titlul de Baron, acordat de către Regele Portugaliei. În anul 1997, Offley este cumpărată de Sogrape.
Tradiția vinurilor de Porto
Ca orice vin de Porto, Offley are propria tradiție. Strugurii zdrobiți sunt fermentați cu tulpinile eliminate, iar vinul rezultat este fortificat și lăsat în regiunea Douro până în primăvara următoare. Apoi sunt duși la Vila Nova de Gaia pentru a fi maturați în butoaie din lemn de stejar la lojele vechi ale lui Offley și la beciurile îmbătrânite. Ruby de Porto este un vin de 2 până la 3 ani.
Vinul rezultat este apoi filtrat și stabilizat la rece înainte de îmbuteliere. După îmbuteliere, vinul de Porto nu va mai îmbătrâni, asta înseamnă că dacă îl țineți deoparte, nu o să aibă alt gust. Ruby de Porto este bun de băut atunci când este achiziționat din magazin. Totuși, este recomandat să nu mai consumați Ruby de Porto dacă sticla are mai mult de 4 săptămâni de când a fost deschisă.
Culoarea vinului de Porto de la Offley are în profunzime tonuri întunecate de prune, iar în partea de sus a paharului se poate observa o creastă bogată de violet. Aromele vinului în pahar sunt de o mână de cireșe cu stafide uscate, dar din păcate nu se dezvoltă mai mult.
Aromele simțite la prima gustare sunt o combinație puternică de vișine coapte și prune. Ruby de Porto are o notă puternică de alcool alături de o condimentare plăcută care te poartă pe tot parcursul finisajului. Cu siguranță nu are prea multă complexitate cu care să impresioneze, până la urmă este un vin tânăr de Porto, iar pentru un preț de maxim 50 de lei este un chilipir.
Cum se consumă Offley Ruby Porto
Pentru a lăsa nasul și aroma să se dezvolte, vă recomand să lăsați vinul să respire cel puțin 20 de minute. Ideal ar fi undeva între 30 de minute și o oră, dar să nu ajungă la temperatura camerei, maxim 20 de grade Celsius, altfel riscați să nu mai simțiți aromele vinului.
Pentru ca vorbim de un vin roșu de Porto și nu alb sau rose, acesta se servește cel mai bine după masă. Vinul de Porto se servește cel mai bine cu brânzeturi fermentate, dar merge și cu fructe confiate, alune de pădure, nuci sau chiar și ciocolată.
Offley roșu de Porto este un vin bun pentru sezonul rece, din primăvară trecem pe altele mai ușoare.
Lasă un răspuns