Tocmai ce am citit rezumatul cărții Drumul către libertatea financiară. Primul tău milion în șapte ani de Bodo Schafer și, pe lângă extra motivația care m-a cuprins, dorința de a mă concentra și mai mult pe aspectul ăsta decât o fac în prezent, am mai realizat că una dintre lecțiile din carte le-am trăit pe propria piele.
Adesea nu reușim nici măcar să recunoaștem anii îmbelșugați. Abia când vin anii săraci realizăm cât de bine ne mergea de fapt. Câți oameni amână să facă economii și să investească, având convingerea că îi așteaptă ani îmbelșugați?
Aici am avut un declic, pentru că mă regăsesc total în lecția asta. Am avut mulți ani în care făceam bani extrem de ușor, cheltuielile lunare erau la un sfert din cele de astăzi și cu toate astea nu aveam un plan de economii și/sau investiții.
Într-un fel regret, dar în același timp nu regret. Ca și ultimele evenimente din viața personală, și acesta m-a învățat că nu am făcut neapărat ceva greșit sau că n-am fost eu bun la ceva, ci am învățat niște lecții care mi-au ridicat ștacheta pentru tot ce urmează să se întâmple în viața mea de acum încolo.
Știu că sună a tras din film, dar vă asigur că toată motivația mea din ultimii 2 ani de când am început să investesc se datorează fix regretului ca n-am făcut mai devreme. Dacă nu aș fi avut experiența asta care să mă urmărească, acum probabil nu aș fi fost atât de motivat.
Cum am început să tranzacționez la BVB
Înainte de pandemie trăiam într-un fel de rai, comparând cu situația de acum. Iar în timpul pandemiei am realizat câte oportunități am avut în trecut la dispoziție, iar eu nu mă bucuram de ele. Nu au fost chestii superficiale, ci învățături profunde care m-au marcat și mă urmăresc chiar și astăzi.
Înainte trăiam ca o floricică, de la o lună la alta, fără griji. Acum am realizat că dacă aș fi făcut în urmă cu 7-8 ani, ceea ce fac acum, așa cum un prieten îmi tot spunea să fac, eram mult mai liniștit și mai aproape de planul meu către independență financiară.
Luați de economisiți și investiți. Altfel vă veți trezi la 50-60 de ani că încă mai trăiți cu banii de la o lună la alta. Iar la pensie o să prioritizați cheltuielile. Nimeni nu-și dorește asta.
Adrian Bolocan a zis
Bune idei. Aparent, trebuie să sap în trecut pentru a descoperi și celelalte articole despre investiții și economii.