De curând am fost (din nou) prin Brașov și de data asta am ajuns pentru prima dată într-un magazin Zero Waste – Cămara Verde. Nu pot spune că știam exact ce înseamnă acest concept, tip de magazin, dar o oarecare idee aveam. Iar acum sincer vorbind, dacă nu era nimic wow, nici nu mai scriam. Dar vă recomand să aveți puțină răbdare, pentru că sunt multe de menționat și sunt sigur că veți fi impresionați cel puțin la fel de frumos pe cât am fost și eu.
Detaliul care m-a adus în acest magazin este doar scânteia, pentru că eu aveam de ceva timp intenția de a face o schimbare către un stil de viață mai sustenabil. Sunt multe altele pe care vreau să le fac în direcția asta și nu mă refer aici doar la produsele pe care tocmai le-am cumpărat de la magazinul Cămara Verde din Brașov, deși acest prim pas este deseori cel mai dificil. Sper ca în timp să am ocazia de a scrie despre cât mai multe lucruri de genul acesta și nu neapărat pentru a mă lăuda, ci pentru a scoate în prim plan acest stil de viață de care avem nevoie cu toții. În primul rând este necesar și benefic pentru planetă, iar în al doilea rând este bine pentru fiecare dintre voi dacă vreți să consumați produse sănătoase.
Cum am ajuns să cumpăr produse eco friendly dintr-un magazin Zero Waste
Eram acasă la prietena mea și într-o seară observ că săpunul lichid are un miros tare plăcut. O întreb de unde l-a cumpărat sau cum se numește compania ca să-l încerc și eu și îmi spune că este un produs naturist. Nu știu dacă i-am dat multă atenție acestui detaliu atunci, dar mi-a rămas în minte. Într-o alta seară spălam vasele și iar am simțit un miros atipic. Acolo nu sunt chiar atât de multe opțiuni pe rafturi, dar primesc același răspuns și tot așa trecem mai departe.
Într-o zi vine la mine și aduce ceva dulce învelit într-o chestie colorată. Nu mă cunoașteți suficient de bine, dar vă spun că dacă ați face-o, ați fi șocați la acest detaliu: am fost intrigat mai mult de acel înveliș decât de checul făcut în casă. Este un fel de ambalaj făcut din ceară. Practic poți înveli lucruri în acel ambalaj de infinit mai multe ori. Opțiunea 2 la fiecare dintre noi este folia de aluminiu sau ceva de hârtie care în timp face rău la buzunar, dar și planetei că aruncăm imediat atât de multe ambalaje când putem foarte ușor să refolosim.
Convins de toate astea și ajuns din nou în Brașov, mă duc glonț la magazinul Cămara Verde – Zero Waste de unde am plecat cu mai multe produse decât am plănuit inițial, însă ce a făcut o diferență enormă a fost experiența total nouă de a face cumpărăturile, cel puțin pentru mine.
O experiență inedită în interacțiunea clientului cu produsele
În magazinul Cămara Verde sunt două camere și de cum am intrat am observat mici cântare electronice cam peste tot. Nu am întrebat la început de ce, pentru că eram fascinat de diversitatea produsele. Însă după ce am dat un tur de magazin și am văzut toate produsele, pot să zic că aveam o idee despre ce vreau să cumpăr, iar aici oameni buni a intervenit detaliul pe care nu l-am mai văzut pe nicăieri.
La produsele vândute la gramaj de genul ceai și ghimbir confiat, am luat recipientele și le-am așezat pe masa din centru. De acolo mi-am ales pungile de hârtie în funcție de cantitate și model. Le-am vărsat, cântărit și am notat gramajul cu un marker direct pe ambalaj, pentru a fi calculate la casă.
La produsele de genul săpun lichid pentru mâini și vase am luat dintr-un raft borcane care sunt refolosite. Sincer acum, cu toții avem acasă un raft în debara cu borcane goale pe care le ținem că poate le vom folosit cândva la ceva și de multe ori ajung tot la gunoi. Multe borcane din magazinul Cămara Verde sunt aduse de clienți, produse care sunt reciclate. În loc să le aruncăm și pe urmă să tot cumpărăm, mai bine dăm o nouă șansă la viață unor obiecte.
Câteva detalii despre produsele eco friendly pe care le-am cumpărat
Detergent de vase cu mentă
V-am povestit deja cum m-a cucerit acest produs, așa că era normal ca acesta să fie o alegere obligatorie. În magazin am aflat că săpunul este făcut din ingrediente naturale, cum ar fi: săpunul natural, ulei de măsline și ulei esențial de mentă.
Iar un plus extrem de mare este că produsele sunt testate dermatologic, fizico-chimic și bacteriologic. Acest detergent de vase cu mentă costă doar 2.5 lei/100 ml.
Săpun lichid cu mușețel
Aici nu am prea multe informații de oferit pentru că în linii mari conține cam aceleași ingrediente ca detergentul de mai sus. Cu mica diferență că nu conține uleiul de mentă, dar conține ulei esențial de mușețel. Pentru doar 3.8 lei/100 ml să am așa produs, sincer consider că mai bine de atât de nu se poate.
Ceaiul Copiilor
Am ajuns puțin cam târziu, pentru că ceai consum mai mult pe timp de iarnă, dar asta am observat că este doar la mine. Am destui prieteni care consumă ceai și vara. Eu nu pot, dar am vrut să-l am totuși în casă. În magazin au o multitudine de variante și combinații de plante, așa că mi-a fost destul de greu să mă decid la o singură opțiune. Totuși am ales-o pe aceasta pentru că m-au îmbiat aromele de mentă, căpșuni, lemon grass, măr, zmeură și multe altele pe care nu le-am descifrat. Ce pot să vă garantez că este o plăcere să-l savurezi. Iar prețul, pentru acest curcubeu pe cerul gurii este de doar 26 lei pe 100 de grame.
Alte produse eco friendly pe care le-am cumpărat de la magazinul Cămara Verde – Zero Waste din Brașov
Recent am văzut acasă la niște prieteni ca aveau un suport interesant cu o lumânare și peste care turnau un ulei parfumat. Mi-a rămas în minte această practică și am zis că într-o zi o să fac și eu, iar când am intrat în magazinul Cămara Verde am văzut aceste sticluțe cu ulei esențial de lavandă.
Tot în același perimetru am văzut și un ulei pentru masaj cu lavandă. Cred că este pentru bebeluși deoarece conține ulei de jojoba, dar merge foarte bine și la adulți. Noi l-am tot folosit, este foarte bun și 60 de lei nu mi se pare mult. Am fost la diverse târguri prin țară, iar căbănuțele care vindeau produse cu lavandă vindeau același tip de ulei cu ~80 lei.
Prietena mea a văzut un săpun natural cu trandafiri și s-a gândit că ar fi un cadou frumos pentru mama mea. Nu s-a înșelat. Fiind un magazin mic de familie am aflat că vânzătoarea este și unul dintre proprietari. Am stat de vorbă cu ea și ne-a povestit despre mirosul suav și persistent de trandafiri. Putea să înceapă cu prețul care este de numai 16 lei și l-am fi cumpărat imediat, dar ea a ales să ne spună și câte ceva despre săpun.
Iar la final am mai luat și ghimbir confiat pe care îmi place să-l consum în fiecare zi. Are un gust răcoritor și plăcut, plus că mă ajută să respir mai bine cu deviația de sept pe care o am. Eu o cataloghez ca pe o mentosană mai sănătoasă, iar când am văzut și prețul de doar 5 lei/100 de grame, nici n-am mai stat pe gânduri.
Pentru toate aceste motive și multe altele la care eu nu m-am gândit momentan, este necesar ca mesaje precum acesta să fie dus la cât mai multă lume, pentru că tot cam așa am început și eu. Îi găsiți pe strada Tudor Arghezi nr. 11 în Brașov sau aici pe pagina de facebook în varianta online unde îi puteți și contacta.
Cata a zis
Multumim pt vizita! Te așteptăm cu drag si data viitoare! 🙂