Apropierea / Too Close este un documentar de 85 de minute despre viața unei mame (românce) cu doi copii și cum le este viața după ce unul dintre copii, minor fiind a fost abuzat sexual.
Documentarul Apropierea
Am primit invitație de a merge la o ecranizare specială a documentarului Apropierea unde la final a fost o discuție deschisă cu mama celor doi copii – Andrea, regizorul Botond Püsök și noi, cei din public. N-am să mă feresc de spoilere pentru că este un documentar, nu un film sf. Vă recomand să mergeți sa-l vedeți la cinema pentru tema, experiența și curajul celor trei de a se deschide în văzul tuturor.
Prietenul cu care Andrea era împreună a abuzat-o sexual pe fata ei. Aceasta a avut un curaj enorm ca să-i recunoască mamei sale totul. Prietenul a fost găsit vinovat și băgat la închisoare. Doar că a ieșit mai devreme pe bună purtare. Dacă viața acestei familii nu fusese dată suficient peste cap până în acel moment, totul o ia razna de acum.
Ce este important să urmăriți în documentar din acest punct încolo este calvarul prin care poate familia afectată să treacă, pentru că nu a venit nimeni să-i protejeze, să-i întrebe cum sunt. Au trebuit să se descurce singuri. Culmea, prietenul lui Andrea a cerut în instanță dreptul la custodie pentru copilul cel mic pe care îl au împreună.
Oamenii din sat au crezut tot timpul că Andrea a inventat povestea, pentru că prietenul ei avea o imagine bună. Ei pur și simplu nu voiau să accepte ideea că cineva din satul lor poate fi în stare de așa ceva.
Cu toate astea în spate, acum Andrea se simțea urmărită de fostul prieten. Copiii nu mai erau în siguranță și s-au gândit că cel mai vine ar fi să se mute.
Ce nu veți afla din documentar
Fiindcă Andrea este de meserie actriță și fiindcă colegii și prietenii i-au fost aproape, cu toții au ajutat-o cum au putut. Ideea de a documenta viața lor în fiecare zi a venit și datorită faptului că Andrea este prietenă cu Botond Püsök. Andrea a recunoscut aseară că toate momentele din documentar au fost reale și fără scenarii. Tortul pe care copiii i l-au pregătit, faptul că ei fuseseră lăsați în ploaie și ea a plecat cu mașina să-i ia și tot așa.
Dacă am reținut bine, 2015 este anul în care au început să filmeze, iar toată povestea încă nu este terminată. Momentele de incertitudine din viața ei încă există și nici astăzi nu se simte în siguranță.
Din păcate, ordinul de restricție al prietenului față de fata ei a expirat atunci când fata a împlinit 18 ani. Nu am înțeles de ce, dar până la urmă astea sunt faptele.
Păreri personale despre documentarul Apropierea
Unul din 5 copii din Europa este victima unei forme de abuz sexual sau a violenței.
Povestea lui Andrea a ajuns astăzi în fața noastră datorită prietenilor și colegilor care i-au fost aproape. Au îndrumat-o către un terapeut, de acolo la avocați care au lucrat pro bono și pe urmă și-a creat un grup de suport. Vă recomand să mergeți să vedeți acest film la cinema pentru că nu se știe dacă va intra pe vreo platformă de streaming. Directorul a recunoscut că momentan nu a avut astfel de discuții cu nimeni.
Trebuie să înțelegeți că există oameni care abuzează sexual minorii. Copiii rareori au curajul de a spune ceva. În acele momente aveți datoria ca părinți să știți niște lucruri și să luați măsuri. Cum să reacționați, ce să faceți, încotro să vă îndreptați și tot așa. Sper ca nimeni și niciodată să nu aibă nevoie de așa sfaturi, dar Andrea a reușit datorită sfaturilor de la prieteni și colegi.
Andrea a recunoscut aseară că au fost multe momente când era gata să clacheze. Copiii au dreptul la o copilărie normală, nu înconjurați de camere de supraveghere și să nu poată să se joace cu ceilalți copii.
Eu nu mă mai simt normal după ce am vizionat acest documentar, dar înțeleg că a fost necesar.
Documentarul Apropierea va rula pe data de 16 mai 2023 la ora 19 în 20 de orașe din România, în 26 de cinematografe. Mergeți să-l vedeți.
Lasă un răspuns