Totul a început din luna Mai cu greva scenariștilor, iar acum, în luna Iulie și actorii s-au alăturat grevei de la Hollywood. Această acțiune afectează una dintre cele mai vizibile industrii din lume și nu sunt semne de rezolvare.
De ce protestează scenariștii și actorii
Deși totul se rezumă la bani și creșterea culminantă de programe AI care afectează inclusiv domeniul lor, însă problema este puțin mai nuanțată. Noi, în România, poate chiar și Europa consumăm alt tip de conținut față de americani. Noi ne relaxăm la tv pe serviciile de streaming, cel mult la cinema.
În schimb, americanii se uită în număr mare la emisiuni tv live precum: The Late Show With Stephen Colbert, Jimmy Kimmel Live! și The Tonight Show Starring Jimmy Fallon.
Înainte de pandemie și creșterea culminantă a platformelor de streaming, scenariștii și actorii lucrau la seriale tv cu episoade extrem de lungi și multe sezoane. Eu îmi aduc aminte de Doi bărbați și jumătate, The Oprah Winfrey Show și Tânăr și neliniștit. Oamenii din industrie aveau ceva asigurat pe o perioadă lungă de timp. Acum, platformele de streaming care comandă majoritatea conținutului, le fac cu puține episoade și serie limitată.
Asta înseamnă nesiguranță și bani puțini pentru scenariști și actori. Iar dacă toate astea nu sunt suficiente, studiourile încep să folosească programe AI, deci și mai puțini bani la scenariști.
Cum ne va afecta greva asta pe noi
În prezent noi, în România și Europa nu o să simțim mare lucru. Problema mare este acum (care acum înseamnă începutul grevei, să vedeți peste câteva luni ce nasol o să fie), la americani care au acele emisiuni tv live. Deja pe timp de noapte, unele posturi tv au început să difuzeze emisiuni mai vechi.
Dacă vorbim de anul acesta, marea majoritatea a conținutului a fost deja filmat, mai rămâne partea de post producție care nu este în grevă. Însă, dacă greva mai continua câteva luni, titluri mari de filme și seriale care sunt programate să apară în 2024, cel mai probabil vor fi amânate.
Ediția cu numărul 75 a premiilor Emmy care ar trebui să aibă lor pe 18 Septembrie s-ar putea să fie amânată cu câteva luni din cauza grevei. Să nu vă așteptați să mai vedeți vedete promovând diverse filme/seriale. Membrilor de sindicat le este interzis pe perioada grevei să se angajeze în activități promoționale cerute în contractele lor. Asta înseamnă fără social media, podcast-uri, interviuri, panouri publicitare sau turnee.
Toată situația asta este o veste proastă și pentru Comic-Con din San Diego. De asemenea s-a decis renunțarea la covorul roșu pentru premiera filmului Oppenheimer de la New York, care era programată pentru luni.
Greva scenariștilor și actorilor de la Hollywood scrie istorie
Un detaliu interesant mai este faptul că ultima dată când scenariștii și actorii au fost în același timp în grevă a fost în anul 1960. Scenariștii au mai fost în grevă între timp. Greva lor din 2007 a durat 100 de zile. Ultima grevă majoră a actorilor a fost în 1980 și a durat mai mult de 3 luni.
Pe termen scurt, greva este în beneficiul platformelor de streaming care au o tonă de conținut. Adică noi să avem timp că de conținut nu ducem lipsă, momentan. Însă din 2024 cam toți își vor face griji de conținut nou.
Perfu a zis
E greva si la noi , cel putin o productie americana de vineri a intrat in greva