Sunt atât de multe subiecte de care mă pot agăța în această recenzie încât am să le aleg pe toate. Toate păcatele noastre de Mihail Victus este o carte din colecția Bibliotecă de proză contemporană. Este o poveste despre exploatare psihologică, un episod din viața multor familii obișnuite, dar și un cuplu de lesbiene. Un profesor acuzat de hărțuire sexuală, un tată devotat unei cauze în timp ce-și neglijează familia, dar și o mamă fără voce.
Sunt foarte multe lucrurile despre care putem vorbi aici. Poate că am avea nevoie de o carte mai mică dacă aș epuiza toate subiectele din cartea Toate păcatele noastre.
Prima impresie
Toate păcatele noastre este al doilea roman al lui Mihail Victus, primul fiind Fracturi. De la prima lui carte am înțeles că nimic nu este ceea ce pare atunci când Mihail scrie ceva. La prima vedere, Toate păcatele noastre este un roman foarte simplu. Pentru un cititor versat această carte poate fi citită într-o după-amiază ploioasă.
Eu am stat ceva mai mult timp cu această lectură. Poate că și din cauza lipsei de timp liber, dar și plăcerea de a o savura. Citind-o încet, consider că am reușit să o înțeleg mult mai bine decât dacă m-aș fi grăbit. Iar pauza lungă după ce am terminat de citit cartea și până la publicarea acestei recenzii, consider că mi-am luat timpul necesar pentru a înțelege mai bine greutatea subiectelor și evenimentelor descrise de Mihail.
În ziua de azi, dacă cineva cât de cât cunoscut în mediul online și care trăiește doar o fărâmitură din tot ce a povestit Mihail în carte, cred că ar deveni rapid braking news.
Abonează-te pentru a rămâne la curent cu cele mai noi articole
Parcursul poveștii
Avem două perioade de timp și 2 protagoniști mai principali. Irina și fratele ei Horia sunt prezenți atât în perioada copilăriei lor cât și în viața lor de adulți, ducând în spate un set de traume care îi urmăresc.
Personaje principale
Irina lucrează pentru o firmă care trimite femei acasă la bătrânii care nu se mai pot descurca singuri. Acești contractează serviciile unei femei pentru a le rezolva treburi casnice. Însă locul unde Irina lucrează are parte de propria ei poveste. Bătrânul este o posibilă legendă, dar în prezent un om tare morocănos și extrem de neajutorat. Totuși acesta se schimbă, în mare parte și datorită persoanei – Irina.
Horia este profesor într-o școală din Giurgiu, care a fost acuzat de hărțuire sexuală. Ulterior mai descoperim și o altă elevă îndrăgostită de domnul profesor, care în tinerețe a fost boxer, doar ca să-și poată descărca energia și nervii de adolescent.
Personaje secundare
Tatăl celor 2 copii este un om tare religios. Duminica merge cu copii la slujbă, iar cei doi evadează de la biserică și merg la baltă unde se răcoresc, dar se întorc până la finalul slujbei fără ca tatăl lor să observe. După mai multe astfel de duminici cei doi frați descoperă unul la celălalt părți ale corpului neștiute până atunci. Dorința este mare, dar gândurile din mintea Irinei sunt și mai mari.
Mama celor doi copii este un corp umblător fără umbră. Acest personaj este fără importanță atât în poveste cât și în cadrul familiei, fiind eclipsată în continuu de către soțul ei impunător și intimidant. Irina povestește cum amintirile despre mama ei o ajută să se ridice mereu atunci când viața o dărâmă. Își aduce aminte că dacă nu se ridică și luptă va deveni precum mama ei, iar acest lucru este de neconceput.
Unchiul celor doi copii este un mincinos își abuzează nepoata. Iar pentru Horia este nucleul rupturii cu propria familie. Din cauza evenimentelor neplăcute cu unchiul său, Horia preia rolul de protector al surorii, se duce la box, iar când devine adult toate aceste detalii se întorc împotriva lui atunci când este acuzat de hărțuire sexuală.
Citește și: Diferențe între carte tipărită, eBook și format audio
De ce merită să citești Toate păcatele noastre
Încă te mai întrebi de ce merită să citești Toate păcatele noastre? Sunt atât de multe povești în această poveste încât nu ai cum să nu te regăsești într-un aspect al acestor întâmplări sau măcar să cunoști pe cineva.
Viața nu a fost deloc simplă pentru cei doi copii care acum se luptă cu demonii din copilărie. Legătura frate – soră este puternică și de neînvins. O societate bolnăvicioasă unde nimeni nu este întreg și toți pot deveni indispensabili în fața problemelor celor dragi.
Concluzii
Efecte cinematografice sunt creionate continuu în acest roman cu tentă de thriller psihologic. Însă eu apreciez mai mult arta și talentul lui Mihail în iscusința de a scrie un roman la persoana I din perspectiva unei femei. Vă asigur că nu este deloc ușor, iar colac peste pupăză, Mihail se descurcă excelent la acest aspect.
Lasă un răspuns