Zilele trecute am fost surprins de scumpa mea iubită cu un desert ușor – salam de biscuiți. Îmi aduc aminte că am făcut în școala generală salam de biscuiți, însă acum, singur, nu cred că aș fi fost în stare. Dar Elena m-a surprins când a pregătit rețeta clasică pentru salam de biscuiți.
Mi-a trezit multe amintiri plăcute, dar am și conștientizat cât de bun este. Un desert care se face în casă relativ ușor, rapid și nu ai cum să dai greș cu așa ceva.
Cum se prepară salamul de biscuiți? Vă prezint imediat rețeta clasică.
Ingredientele necesare
- biscuiți copilăriei – petit beurre. Îi puteți găsi și vărsați sau alt reper, biscuiții RoStar.
- zahăr
- lapte
- unt
- rahat
- stafide
- zahăr cu aromă de rom
- cacao
Nu am trecut gramajul pentru că asta rămâne la latitudinea fiecăruia. Fiecare vrea mai mult rahat, cacao, stafide sau alte ingrediente.
În schimb voi menționa mai jos gramajul folosit din care ne-au ieșit 4 bucăți de salam de biscuiți.
Cum ne-am pregătit pentru rețeta clasică de salam de biscuiți
Pasul 1
Am pus în ibric la încălzit ~100 ml lapte cu 3 lingurițe de zahăr, 2 pliculețe de zahăr cu aromă de rom și 100 de grame de unt tăiat cubulețe (de preferat să-l scoateți din timp de la frigider). Am lăsat laptele la încălzit până ca acesta să dea în fiert. Apoi l-am luat de pe foc și am adăugat 3 linguri cu vârf de cacao. L-am pus din nou pe foc și am mestecat până s-a omogenizat pudra de cacao cu laptele. După omogenizare am luat ibricul de pe foc și l-am lăsat să se răcească.
Pasul 2
Dintr-o pungă de rahat turcesc cumpărat de la magazin am folosit 4 bucăți pe care le-am tăiat bucățele. După ce le-am tăiat, le-am pus în laptele încălzit și am mai adăugat un pumn de stafide pe care le-am amestecat cu cacao. Apoi am lăsat ca toată compoziția să se împrietenească mai bine.
Pasul 3
*de reținut. Cu cât compoziția cu lapte este mai rece, cu atât mai bine. Pentru că dacă veți trece la următoarea etapă cu laptele prea cald, s-ar putea să înmoaie biscuiții mai mult decât ar trebui.
Ne-am apucat de fărâmițat ~550 gr de biscuiți într-un bol mai mare. După aproximativ 15 minute de lăsat laptele la răcit, am turnat câte puțin din compoziție peste biscuiții fărâmițați.
*la acel moment laptele era puțin călduț. Se poate lăsa puțin mai mult. Cu cât mai rece cu atât mai bine.
În funcție de cum arătau biscuiții amestecați cu compoziție de lapte mai turnam sau nu. Iar este important de reținut că atunci când turnați compoziția de lapte peste biscuiții fărâmițați, rahatul va rămâne la fundul ibricului. Trebuie să mai luați cu lingura din rahat, de la fundul ibricului. Altfel dacă așteptați până la sfârșit, s-ar putea să puneți tot laptele până să cadă și rahatul, iar asta înseamnă prea mult lapte peste biscuiți.
Pasul 4
Am întins pe masă aproximativ jumătate de metru de celofan transparent. Din toată compoziția am extras cam cât am crezut eu că va însemna o bucată de salam cu biscuiți, dar în același timp păstrând planul de a scoate 4 bucăți la final.
*peste celofan și înainte de a turna toată compoziția de salam de biscuiți, mai puteți vărsa nucă de cocos. Noi nu am folosit.
Apoi am continuat masând cu mâinile compoziția, ca în final să aibă o formă puțin lunguiață și rotundă. Nu vă faceți griji, nu aia va fi forma finală.
Apoi rulați folia de celofan peste compoziție până o acoperiți pe toată. Apucați extra materialul rămas de la folie și rotiți cu totul până ia forma unui salam mai normal.
Pasul 5
Ideal ar fi să rămână peste noapte. Dacă nu este posibil, lăsați-l măcar 4 ore în frigider.
După ce îl scoateți și desfaceți folia de celofan cu grijă, mai puteți vărsa nucă de cocos pe deasupra. Numai dacă vă place mult nuca de cocos. Noi nu am mai pus deloc.
Pasul 6
Poftă bună!

Lasă un răspuns