Citeam un raport al unei companii de consultanță imobiliară care prezintă niște cifre puțin interesante. Am să dau mai jos un sumar cu aceste cifre care încearcă să răspundă la întrebarea: este 2023 anul întoarcerii la birou?
Însă, aspectul neglijat din toate aceste discuții este comportamentul angajaților. Mai vor oamenii să lucreze de acasă? Sau mai bine zis: își mai permit? Este rentabil, din punct de vedere al răspunderii, să ții un angajat departe de controlul de la birou? Sunt aspecte cruciale care vor determina în curând luarea unei decizii.
Cifre din piața de birouri
Primul aspect este cererea. Aici este a fost creștere în 2022. Cererea totală a înregistrat o creștere de 6% față de 2021, iar cererea nouă a urcat cu aproximativ 17%. Cererea de birouri noi vine sub diverse forme:
- companii noi care intră pe piața locală
- companii care au deja prezență în România, dar vor birouri noi și moderne
Birouri noi și moderne vor mai toate companiile, iar o bună parte chiar și-ar permite noua chirie mai mare. Problema este mutatul. Aici costă destul de mult și cum incertitudinea unei recesiuni globale încă există, mai există și instinctul de hai să mai așteptăm.
Vom lucra în mod hibrid sau nu?
Se pare că în New York City și Londra, utilizarea metroului a crescut, apropiindu-se de vremurile de înainte de pandemie. Însă noi nu muncim acolo.
Mulți angajați deja aveau câte o zi pe săptămână de lucrat de acasă de dinainte de pandemie și adorau asta. Acum, acești oameni vor un mod hibrid, cu cel puțin două zile de lucrat de acasă.
Am discutat atât cu angajați simpli, cât și cu oameni care au în subordine echipe întregi. Cei din urmă recunosc că lucratul de acasă nu i-a făcut pe angajați să fie mai puțini productivi, însă aici ține și de cum comunici cu oamenii. Pentru că am și exemple de manageri care spun că trag de angajați ca de hoții de cai. Aceștia din urmă normal că va transmite mai sus că trebuie ca oamenii să vină la birouri pentru un randament mai bun.
Pe urmă mai trebuie luat în calcul și responsabilitatea firmei pentru siguranța ta. Am auzit că au fost cazuri când oamenii au căzut prin casă și au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar firma a trebuit să vină să verifice în ce condiții lucrezi. Toate aceste incidente nu fac decât să oblige compania în a chema oamenii înapoi la birouri.
Își mai permit oamenii să lucreze de acasă?
Dacă unii dintre voi au norocul ca firma la care lucrați să vă trimită acasă toate perifericele de care aveți nevoie nu înseamnă că toți sunt la fel de norocoși. Cunosc oameni care au fost nevoiți să-și cumpere din banii lor și fără să le fie decontați, anumite obiecte.
Trăim vremuri complicate unde inflația ne-a făcut traiul mai scump. Nu sunt multe companiile care să le dea bani angajaților pentru curent și căldură. Una este să dai drumul la căldură când vii de la muncă și alta este să meargă centrala non-stop, la fel și cu curentul.
Din privința asta, unii oameni vor să se întoarcă la birouri și motivul pentru care companiile încă nu s-au decis este că vor să vadă cam care este ponderea.
Sunt convins că spre finalul anului vom avea o decizie a companiilor în ceea ce privește munca de la birouri sau hibrid.
Lasă un răspuns